¿Qué quieres aprender?

Oposiciones Secundaria Biología y Geología

Oposiciones Secundaria Biología y Geología

Bárcena Formación

Oposición online


130 /mes

Preparación de las distintas fases de la oposición a Cuerpo Docente Biología y Geología: Supuestos Prácticos, Programación Didáctica y Unidades Didácticas.

¿Quieres hablar con un asesor sobre este curso?

Objetivos

Aprender a desarrollar los supuestos prácticos propios de la especialidad. Preparar una programación didáctica y las Unidades Didácticas según normativa vigente. Exponer oralmente la programación didáctica. Desarrollar las técnicas de defensa oral de las Unidades Didácticas.

A quién va dirigido

Opositores que quieren superar con éxito las oposiciones al Cuerpo de Secundaria Biología y Geología.

Requisitos

Estar en posesión de la titulación correspondiente (Licenciatura o Grado propio de la especialidad + Master de profesorado o certificado de aptitud pedagógica). Estar matriculado en este curso. Si no estás matriculado, puedes informarte y/o darte de alta a través de info@barcenaformacion.com.

Temario completo de este curso

TEMARIO: (Orden Ministerial del 09 de septiembre, 1993)

TEMA 1. La Terra a l'Univers. Geologia dels planetes. Origen de la Terra i del Sistema Solar.

TEMA 2. Estructura i composició de la Terra. Els mètodes d'estudi.

TEMA 3. La matèria mineral i la matèria cristal·lina. Propietats i mètodes d'estudi.

TEMA 4. Magmatisme. Les roques ígnies més importants.

TEMA 5. Metamorfisme. Les roques metamòrfiques més importants.

TEMA 6. Els ambients sedimentaris. Litogènesi. Les roques sedimentàries més importants.

TEMA 7. Minerals petrogenètics. Minerals i roques d'interès econòmic.

TEMA 8. Els impactes ambientals de l'aprofitament dels recursos geològics.

TEMA 9. Les teories orogèniques. Deriva continental i tectònica de plaques.

TEMA 10. Interpretació global dels fenòmens geològics en el marc de la Teoria de la tectònica de plaques.

TEMA 11. L'atmosfera: estructura, composició i dinàmica. La contaminació atmosfèrica. Mètodes de determinació i de correcció.

TEMA 12. La hidrosfera. El cicle de l'aigua. La contaminació de l'aigua. Mètodes d'anàlisi i depuració. El problema de l’escassetat d'aigua.

TEMA 13. L'equilibri tèrmic del planeta. El clima i la seva distribució. Els sistemes morfoclimàtics. Grans canvis climàtics històrics.

TEMA 14. Geomorfologia. Els factors condicionants del modelatge del relleu. La importància de la litologia i les estructures geològiques.

TEMA 15. El modelatge de les zones àrides. El problema de la desertització. Mesures de prevenció i correcció.

TEMA 16. El modelatge fluvial, costaner i glacial. Les aigües subterrànies. Els impactes en les costes.

TEMA 17. El sòl: origen, estructura i composició. La utilització del sòl. La contaminació del sòl. Mètodes d’anàlisi del sòl.

TEMA 18. La Terra un planeta en continu canvi. Els fòssils com a indicadors. El temps geològic. Explicacions històriques al problema dels canvis.

TEMA 19. La història geològica de la Terra. Fauna i flora fòssils.

TEMA 20. La investigació geològica i els seus mètodes. Fonaments i utilitat de la fotografia aèria. El mapa topogràfic i el mapa geològic. Importància de la geologia en la recerca de recursos i en les obres públiques.

TEMA 21. La constitució geològica d'Espanya. Repercussions de la geologia en la varietat de paisatges, distribució de recursos, les comunicacions i la indústria. El problema dels riscos. L'ordenació del territori.

TEMA 22. L'origen de la vida i la seva interpretació històrica. Evolució precel·lular. La Teoria cel·lular i l'organització dels éssers vius.

TEMA 23. La base química de la vida: components inorgànics i orgànics. L'aigua i les sals minerals. Els glúcids i els lípids. La seva biosíntesi.

TEMA 24. Aminoàcids i proteïnes. Biosíntesi proteica. Enzims i coenzims. Les vitamines.

TEMA 25. Els àcids nucleics. Replicació i transcripció.

TEMA 26. Mètodes d'estudi de la cèl·lula. Cèl·lules procariotes i eucariotes. La cèl·lula animal i vegetal. Formes acel·lulars.

TEMA 27. La membrana plasmàtica i la paret cel·lular. Citosol, citoesquelet. Sistemes de membranes i orgànuls. Motilitat cel·lular.

TEMA 28. Necessitats energètiques de la cèl·lula. La respiració cel·lular aeròbia i anaeròbia. La fotosíntesi. La quimiosíntesi.

TEMA 29. El nucliinterfàsic i el nucli en divisió. El cicle cel·lular i la divisió cel·lular. Mitosi i meiosi.

TEMA 30. Nivells d'organització dels éssers vius. La diferenciació cel·lular. Teixits animals i vegetals.

TEMA 31. La reproducció asexual i la reproducció sexual. Genèticadel sexe. Gametogènesi. Fecundació i desenvolupament embrionari en metazous. Cicles biològics.

TEMA 32. La classificació dels éssers vius. Taxonomia i nomenclatura. Els cinc regnes, relacions evolutives. Els virus i la seva patologia. Altres formes acel·lulars.

TEMA 33. Regne moneres. Les cyanophytas. Els bacteris i la seva importància en la sanitat, la indústria i la investigació bàsica.

TEMA 34. Regne protoctistes. Gèneres més comuns en basses, rius i mars. El paper ecològic i la seva importància econòmica i sanitària.

TEMA 35. Regne fongs. Fongs comuns en els nostres camps i boscos. Importància en els ecosistemes. Aplicacions i utilitat. Els líquens. El seu paper com a indicadors.

TEMA 36. Les plantes I. Briofites. Gèneres comuns i importància ecològica. El pas a la vascularitat: licopodis, equisets i falgueres. L'adquisició de llavors: cicadòfits i ginkgòfits.

TEMA 37. Les plantes II. Coniferòfits i angioespermatòfits. Caràcters generals, origen, classificació i ecologia. Famílies i espècies d'arbres i arbusts espanyols més representatius. La destrucció dels boscos. La repoblació i les mesures preventives.

TEMA 38. Morfologia i fisiologia de les estructures vegetatives i reproductores dels cormòfits.

TEMA 39. L'agricultura a Espanya. L'impacte ambiental de la sobreexplotació. Noves alternativesper a l'obtenció de recursos alimentaris.

TEMA 40. Invertebrats no artròpodes: fila porífers, cnidaris, ctenòfors, platelmits, nemàtodes, anèl·lids, mol·luscs i equinoderms. Espècies representatives de la nostra fauna. Importància econòmica, sanitària i alimentària.

TEMA 41. Invertebrats artròpodes. Insectes, crustacis, aràcnids i miriàpodes. Espècies representatives de la nostra fauna. Importància econòmica, sanitària i alimentària.

TEMA 42. Fílum cordats. Característiques generals i classificació. Els vertebrats: característiques generals i classificació. Àgnats i condrictis.

TEMA 43. Òrgans i funcions de nutrició en els vertebrats.

TEMA 44. Òrgans i funcions de relació en els vertebrats.

TEMA 45. Òrgans i funcions de reproducció en els vertebrats.

TEMA 46. Altres recursos biòtics. Aprofitament medicinal, ornamental, agropecuari, avícola i pesquer. La biotecnologia.

TEMA 47. Ecologia. Poblacions, comunitats i ecosistemes. Dinàmica de les poblacions. Interaccions en l'ecosistema. Relacions intra i interespecífiques.

TEMA 48. L'ecosistema en acció. Estructura, funcionament i autoregulació de l'ecosistema.

TEMA 49. El paisatge: components i interpretació. Paisatges espanyols característics. El paisatge com a recurs estètic. Impactes en el paisatge. Espais protegits.

TEMA 50. Els impactes ambientals de les activitats humanes. Els grans impactes globals.

TEMA 51. Els problemes ambientals i les seves repercussions polítiques, econòmiques i socials. Salut ambiental i qualitat de vida. L'educació ambiental.

TEMA 52. Anatomia i fisiologia dels aparells digestiu i urinari humans. Hàbits saludables. Principals malalties.

TEMA 53. Anatomia i fisiologia dels sistemes circulatori i respiratori humans. Hàbits saludables. Principals malalties.

TEMA 54. Nutrició i alimentació. Hàbits saludables. Principals malalties. Les persones com a consumidors. TEMA 55. El medi intern: sang, limfa i líquids intersticials. Hàbits saludables. Principals malalties.

TEMA 56. Anatomia i fisiologia del sistema nerviós humà. Alteracions del sistema nerviós en la societat actual. Hàbits saludables. La salut mental.

TEMA 57. Anatomia i fisiologia dels òrgans dels sentits en l'ésser humà. Hàbits saludables i principals malalties.

TEMA 58. Anatomia i fisiologia del sistema endocrí. Regulació neuroendocrina. Principals alteracions.

TEMA 59. Anatomia i fisiologia de l'aparell locomotor. Hàbits de postura adequats i principals malalties.

TEMA 60. Els canvis corporals al llarg de la vida. La sexualitat i la reproducció. Anatomia i fisiologia dels aparells reproductors. Hàbits saludables i principals malalties.

TEMA 61. La salut i la malaltia. Evolució del concepte de salut. Les malalties del nostre temps. Les drogodependències. Estils de vida saludables.

TEMA 62. El sistema immunològic. La immunodeficiència. Els sèrums i les vacunes: descobriment històric i importància sanitària i econòmica.

TEMA 63. La genètica mendeliana. La teoria cromosòmica de l'herència. Les mutacions.

TEMA 64. La genètica molecular. L'enginyeria genètica i les seves aplicacions. La seva dimensió ètica.

TEMA 65. La naturalesa de l'evolució. Mecanismes i proves. Principals teories.

TEMA 66. Evolució de la concepció de ciència. Les revolucions científiques i els canvis de paradigmes en la biologia i la geologia. La ciència com a procés en construcció. Els científics i els seus condicionaments socials. Les actituds científiques a la vida quotidiana.

TEMA 67. Moments clau en la història de la biologia i la geologia. La biologia i la geologia espanyola en el context mundial. Principals àrees d'investigació actual. Les relacions /ciència/ tecnologia/ societat en la biologia i geologia.

TEMA 68. Sistemes materials. Propietats generals i específiques. Aplicacions. Comportament dels gasos. Estructura de la matèria. Teoria cinètica i teoria atòmic-molecular. Paper dels models i de les teories.

TEMA 69. Classificació dels elements químics. Sistema Periòdic. Enllaç químic. Justificació de les propietats de les substàncies en funció del seu enllaç. Reconeixement de substàncies d'ús comú com àcids, bases, metalls, etc.

TEMA 70. Canvis en la matèria. Reaccions químiques. Intercanvis energètics. Estequiometria. Factors que afecten el desenvolupament de les reaccions. La seva importància en l'evolució de la societat.

TEMA 71. Estudi del moviment. Forces, efectes sobre els cossos. Lleis de Newton. Estàtica dels cossos rígids. Condicions d'equilibri. Estàtica de fluids.

TEMA 72. El problema de la posició de la Terra a l'Univers. Sistemes geocèntric i heliocèntric. Gravitació universal. Pes dels cossos. Importància històrica de la unificació de la gravetat terrestre i celeste.

TEMA 73. L'energia. Transformació, conservació i degradació. Treball i calor, processos de transferència d'energia. Efectes i propagació de la calor. Propagació d'energia sense transport de massa: moviment ondulatori. Llum i so.

TEMA 74. Naturalesa elèctrica de la matèria. Corrent elèctric. Electromagnetisme. Inducció electromagnètica. L'energia elèctrica: una forma privilegiada d'energia. Evolució en les necessitats energètiques de la societat. Energies alternatives.

TEMA 75. El treball experimental a l'àrea de ciències. Utilització del laboratori escolar. Normes de seguretat.

Ver más